Srpska Zastava

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom Svetskom ratu.

Dan pobede: Istorijske činjenice

Dan pobede se slavi 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime 9. maja 1945. godine (po moskovskom vremenu) sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azarbeđanu, Belorusiji, Griziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tađikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu. Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije. Na toj paradi se svaki put prikažu i poslednja dostignuća ruske tehnologije, kao i oprema iz Drugog svetskog rata.

Dan pobede: vojna parada u Moskvi 2015!

Početak parade su označila zvona sa sahat kule istočnog krila u Kremlju, a zatim je komandant kopnene vojske izvršio smotru. Crvenim trgom prolazi zastava pobednika i zastava Rusije. Crvenim trgom prolaze zastave sa deset frontova na kojima su se odigrale odlučujuće bitke i zastave 45 jedinica koje su zaslužne za pobedu. 

U Moskvi na vojnoj paradi povodom 70 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu učestvuje više od 15,000 vojnika, uključujući predstavnike Oružanih snaga Zajednice nezavisnih država i jedinice drugih zemalja, koji će činiti 10 paradnih eskadrona. Paradi prisustvuje oko 30 stranih državnika.

Rusija će kao jednu od glavnih atrakcija prikazati i tenk nove generacije Armata T-14, a proizvođač vatrenog oružja Kalašnjikov će predstaviti modernizovanu verziju jurišne puške AK-74M, za koju tvrdi da će biti 50 odsto preciznija u odnosu na stariju verziju. Nova puška je opremljena modernim optoelektroničkim i laserskim uređajima, lampama za nisku vidljivost i prigušivačem, kao i lanserom 40 mm granata i bajonetom, naveo je proizvođač. Modernizovani AK-74M će na paradi povodom Dana pobede predstaviti kadeti dve najpoznatije ruske mornaričke škole, mornaričke srednje škole Tihookeanski Makarov iz Vladivostoka i Crnomorske pomorske akademije Admiral Nahimov.

Na današnjoj paradi učestvuje više od 140 borbenih aviona i helikoptera, a ne računajući probu, prvi put će biti prikazani borbeni avioni četvrte plus plus generacije, Su-30 i Su-35, kao i modernizovani jurišni helikopteri Mi-35M i školski Ansat. Tradicionalno u paradi učestvuju i akrobatske grupe Ruski vitezovi i Striži, koje će, prikazati kubanski dijamant, formaciju od devet borbenih aviona Su-27 i Mig-29.

Procenjuje se da je u Drugom svetskom ratu poginulo 27,000,000 vojnika i civila bivšeg Sovjetskog Saveza, a trijumf Crvene armije u najvećem ratu u istoriji smatra se ponosom Rusije. Danas posle parade centrom Moskve će prošetati oko 165.000 ljudi ~ besmrtni puk ~ koji će nositi portrete članova svojih porodica koji su se borili u Drugom svetskom ratu. 

Na vojnoj paradu u Moski održanoj povodom dana pobede časno i zasluženo mesto među pobednicima u Drugom svetskom ratu zauzeli su i srpski gardisti koji su marširali Crvenim trgom srpskim strojevim korakom u stroju pobednika.

Dan pobede: govor Vladimira Putina, predsednika Rusije

Poštovani građani Rusije! Dragi veterani! Uvaženi gosti! Drugovi vojnici i mornari, podoficiri i starešine! Drugovi oficiri, generali i admirali!

Danas, obeležavajući ovaj sveti jubilarni datum, iznova poimamo svu grandioznost Pobede nad nacizmom. Ponosimo se što su upravo naši očevi i dedovi bili u stanju da pobede, razbiju i unište tu mračnu silu.        

Hitlerova avantura je užasna lekcija za celu međunarodnu zajednicu. Onda, 30-ih godina prošlog veka, prosvećena Evropa nije odmah uvidela kakvu smrtonosnu opasnost predstavlja ideologija nacizma. I danas, 70 godina kasnije, istorija nas ponovo opominje da budemo razumni i na oprezu. Ne smemo zaboraviti da su upravo ideje rasne supremacije i ekskluzivnosti dovele do najkrvavijeg rata. U taj rat bilo je uvučeno bezmalo 80 odsto stanovništva Zemlje. Mnoge države Evrope bile su porobljene i okupirane.

Sovjetski Savez je podneo najžešće udarce neprijatelja. Na njega su bile poslate elitne vojne formacije nacista. Ovde je bila skoncentrisana sva njihova vojna moć. Ovde su se odigrale najveće - i po broju učesnika i po vojnoj tehnici - bitke Drugog svetskog rata. Zakonomerno je što je upravo Crvena Armija posle neodoljivog juriša na Berlin stavila pobedničku tačku na rat sa hitlerovskom Nemačkom.

Za slobodu svoje rođena zemlje borio se ceo njegov mnogonacionalni narod. Svi su nosili teško breme rata. I svi su zajedno izveli besmrtni podvig spasavanja Otadžbine. Opredelili su ishod celog Drugog svetskog rata. Oslobodili su narode Evrope od nacista. Gde god da danas žive veterani Velikog Otadžbinskog rata, neka znaju da mi u Rusiji imamo veliko poštovanje za njihovu nepokolebljivost hrabrost i vernost frontovskom bratstvu.

Dragi prijatelji!

Velika Pobeda će zauvek ostati herojski vrhunac istorije naše zemlje. Ali, mi ne zaboravljamo ni svoje saveznike iz antihitlerovske koalicije. Zahvalni smo narodima Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država Amerike za njihov doprinos Pobedi. Zahvalni smo i antifašistima raznih zemalja koji su se samopožrtvovano borili u partizanskim odredima i u ilegali. Uključujući i samu Nemačku.

Pamtimo istorijski susret saveznika na Elbi. To poverenje i jedinstvo, koji su postali naše zajedničko nasleđe, primer su objedinjavanja naroda radi mira i stabilnosti. Upravo te vrednosti su položene u fundament posleratnog ustrojstva sveta. Stvorena je Organizacija Ujedinjanih Nacija i formiran je sistem savremenog međunarodnog prava. Ti instituti su na delu potvrdili svoju efikasnost u razrešavanju sporova i konflikata.

Međutim, tokom poslednje decenije se sve češće ignorišu bazni principi međunarodne saradnje. One principe za koje se čovečanstvo izborilo posle globalnih ratnih iskušenja. Videli smo pokušaj stvaranja jednopolarnog sveta, gledamo i kako se zahuktava blokovsko mišljenje sklono sili. Sve to podriva stabilnost sveta.

Naš zajednički zadatak je da stvorimo sistem jednake bezbednosti za sve države. Sistem koji će biti adekvatan savremenim pretnjama, a zasnovan na regionalnoj i globalnoj vanblokovskoj osnovi. Samo tako ćemo obezbediti mir i spokojstvo na planeti.

Dragi prijatelji!

Pozdravljam danas sve naše goste iz inostranstva i izražavam naročitu zahvalnost predstavnicima zemalja koje su se borile protiv nacizma i japanskog militarizma. Zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Rusije proći će jedinice još deset zemalja: Azerbejdžana, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana. Naši dedovi i pradedovi bili su rame uz rame - i na frontu i u pozadini. Ovde su i pripadnici Kine koja je, kao i Sovjetski Savez, u ratu izgubila mnoge i mnoge milione ljudi. Na njenoj teritoriji je bio glavni front borbe sa militarizmom u Aziji. Odvažno su se sa nacizmom borili i vojnici Indije. Odlučni i nepomiriljivi otpor fašistima pružili su Srbi. Tokom celog rata, našu zemlju je aktivno podržavala Mongolija.

Danas su u jedinstvenom paradnom stroju već unuci i praunuci ratne generacije. Dan pobede je naš zajednički praznik. Jer, Veliki Otadžbinski rat je bio borba za budućnost celog čovečanstva. Naši očevi i dedovi izdržali su nepodnošljiva stradanja, oskudicu i gubitke. Radili su do granica iscrpljenosti, na ivici ljudskih mogućnosti. Ratovali su ne štedeći svoje živote. Pokazali su primer plemenitosti i istinskog patriotizma.

Mi se danas klanjamo pred svima koji su do smrti branili svaku ulicu, svaku kuću i sve granice Otadžbine. Pred svima koji su poginuli u ljutim bitkama pod Moskvom i Staljingradom, na Kurskoj dugi i na Dnjepru. Pred svima koji su pomrli od gladi i studeni u nepokorenom Lenjingradu. Pred svima pomorenim u koncentracionim logorima, u zarobljeništvu i pod okupacijom. Saginjemo glave pred uspomenama na sinove, kćeri, očeve, majke, dedove, muževe, supruge, braću, sestre, prijatelje... Na sve koji se nisu vratili iz rata. Na sve koji nisu među nama. Objavljujem minutu ćutanja.

Dragi naši veterani!

Vi ste glavni heroji velikog dana Pobede. Vaš podvig je obezbedio mirni i dostojni život mnogim pokoljenjima. Dao im je mogućnost da grade i smelo idu napred. Vaša deca, unuci i praunuci danas uvereno brane tu pobedničku visinu. Rade za sadašnjost i budućnost svoje zemlje. Predano služe Otadžbini. Časno ogovaraju na složene savremene izazov. Garantuju uspešan razvoj, moć i procvat naše Rodine, naše Rusije!

Slava narodu-pobedniku! Srećan vam praznik! Čestitam vam Veliku Pobedu! Ura!

Web Hosting