Notice: Undefined offset: 1 in /home/customer/www/erecnik.com/public_html/plugins/system/k2/k2.php on line 702
Mali pingvin - Говор Томислава Николића и Владимира Путина
Štampa
Pogodaka: 3459

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

На Војној паради - Корак победника, одржаној у Београду, 16. октобра 2014. године говор су одржали Томислав Николић, председник Републике Србије и Владимир Путин, председник Русије.  

Говор Томислава Николића

Председник Србије Томислав Николић поручио је у свом говору на војној паради да је заједничка славна историја Србије и Русије трајна и нераскидива веза братства и пријатељства које је одувек било, јесте и биће на понос нашим државама и народима, на добробит сваком добронамерном човеку света. Колико би нас само било да није било ратова које ми нисмо започињали, запитао је председник Србије. Обраћајући се високим званицама Руске Федерације и представницима дипломатског кора, многобројним гостима и грађанима на паради војних снага Србије поводом 70 година од ослобођења Београда, Николић је казао да је Србија иза себе заувек оставила ратове.

„Данас Србија свој економски развој базира на слободном приступу руском тржишту и инвестицијама из Русије, а своју енергетску стабилност на руским енергентима, посебно на ’Јужном току’, по коме ће нас једног дана наследници памтити као што ми памтимо заједничке битке”, рекао је српски председник.

Подсећајући на историју, Николић је рекао да су Срби, након што су изазвали силне и моћне, населили један од најлепших делова света – раскрсницу цивилизација, религија и култура, војних и економских путева. „Од тада, Србија је на карти сваког освајача држава коју ваља освојити, поробити, заузети. Некима је коначни циљ био и наше уништење. Долазили су са свих страна, ишли на све стране. А док је бранио своју кућу, српски војник је бранио и Исток и Запад и Север и Југ, слабио и заустављао силнике”, навео је председник.

„Одувек су грађани наше земље поносни на своју војску. Не само зато што је изникла из народа, што је била и остала народна, већ и зато што никада у својој вековној историји није водила освајачке ратове, што јунаштвом наших предака, славним победама у оба светска рата, у светску повест своје име уписује увек на страни праведника и победника”, казао је.

„Ова парада је свечан и изузетно важан тренутак, показатељ спремности Војске Србије и заједништва војске и грађана”, рекао је Николић.

Обраћајући се председнику Руске Федерације Владимиру Путину, Николић је казао да се величина и истинска доброта човека и народа виде у томе како се понаша према слабијима од себе, какав је према онима према којима не мора да буде ни добар, ни посвећен, којима не мора да помогне, а помаже увек, несебично и од срца. „Не једном у својој историји, Србија – мала словенска земља, осетила је велику, јунаштвом и чојством овенчану руску помоћ коју сте нам пружали не размишљајући о последицама по своју државу и народ”, казао је Николић.

Он је најавио да ће Србија открити споменик руском цару Николају Другом Романову у Београду. „Својим ултиматумом упућеном савезницима да ће Русија прекинути учешће у рату ако они хитно не пошаљу бродове промрзлим Србима на обалама Албаније, цар Николај је спасао од уништења српску војску и избегли народ”, подсетио је председник. Подсетио је да су нам прве године Великог рата Руси послали ратне бродове и своје војнике који бране Београд на Сави и Дунаву, као да се боре на Волги и Дону.

Он је казао да се на Солунском фронту, како пише историја, уз српског војника и савезнике борило 30.000 руских војника. „Зато је Руски некропољ на београдском Новом гробљу светилиште сваког становника српске престонице, вечита захвалност грађана моје земље сваком редову, каплару и официру руске војске који је заувек остао у Србији за коју је јуначки дао свој живот”, навео је и додао да је Србија прекривена заједничким хумкама, костурницама и гробљима, као сведочанствима о страшном изгинућу руског војника на српској земљи.

„А земља натопљена заједничким знојем увелико је заједничка земља, земља натопљена заједничком крвљу бранилаца, светиња је за њихове наследнике. И није случајно што су на Западу у средњем веку и Русија и Србија називане истим именом Расција, и што се на Светој Гори Атонској руски манастир Пантелејмон и српски Хиландар ослањају један на другога…“.

„Па поново рат, опет Русија и Србија у победничком походу, сада против фашизма. Пре 70 година, раме уз раме, партизани и црвеноармејци ослобађају сваку улицу, сваку зграду у Београду и остављају чувени знак ’Мин њет’. У једној улици ратују, у другој већ прослављају слободу.”

Подсетио је и на црвеноармејце 3. Украјинског фронта, који су се борили као да бране слободу и част Москве, а који су на улицама српске престонице добијали тешке ране и остављали животе.

Он је указао да посвећивањем целе ове недеље седамдесетогодишњици живота у миру, славећи победу над фашизмом, Београђани се сећају свих храбрих партизана и црвеноармејаца којима дугују своју слободу.

„Ваше присуство на паради Војске Србије, првој након готово 30 година, за нас је част и симбол наше заједничке славне прошлости, садашњости и будућности, сећање на победе и јунаке Првог светског рата и хероје – ослободиоце Београда у Другом светском рату, којима припадници Војске Србије данас посвећују свој Корак победника ускликом који нас прати у погибијама и победама”, казао је Николић завршивши свој говор са ускликом: „Живела Србија!

Говор Владимира Путина

Уважаемый господин Президент, уважаемый господин Премьер-министр! Дорогие друзья, ветераны, участники парада!

Рад быть вместе с вами в эти знаменательные, торжественные дни.

Семьдесят лет назад советские воины и бойцы югославской армии освободили Белград от фашистских захватчиков. Белградская операция, в ходе которой была разгромлена мощная группировка противника, стала важным этапом на пути к великой Победе.

Наши народы вместе вели долгую и упорную, кровопролитную борьбу с нацистами. Этой наглой, варварской силе покорилась почти вся Европа, однако Советский Союз и Югославия оказали агрессору поистине всенародное сопротивление.

Главные, сокрушительные удары по противнику были нанесены именно на Восточном фронте. Большой вклад в Победу внесли и борцы партизанского движения Югославии. Они сковали десятки гитлеровских дивизий, не дали перебросить их под Сталинград и Курск, использовать в других судьбоносных сражениях Второй мировой войны. Враг был раздавлен.

Мы знаем, что именно Советскому Союзу принадлежит исключительная роль, ключевая роль в победе над нацизмом, но мы никогда не делили Победу на свою и чужую и всегда будем помнить помощь союзников по антигитлеровской коалиции, участников движения Сопротивления.

В юбилейную годовщину освобождения Белграда мы отдаём дань уважения всем, кто сражался против нацизма на фронтах Второй мировой войны.

Дорогие друзья! Наши отцы и деды воевали за правое дело и достигали вершин доблести на всех рубежах этой беспощадной войны. Их отвага была безмерна, их воля, боевое братство – несокрушимы, а сила духа – запредельна. И сейчас здесь, на военном параде, нас объединяют общие глубокие чувства: это гордость и сердечная благодарность нашим ветеранам, стремление быть достойными их подвига и славы.

В мае следующего года мы все вместе будем отмечать 70-летие великой Победы. Она досталась высокой ценой, и наш общий долг – помнить уроки Второй мировой войны, противостоять попыткам героизации нацистов и их пособников, объединять усилия для создания на европейском континенте атмосферы доверия и взаимопонимания.

От всей души поздравляю жителей Белграда и всех граждан Сербии с праздником. Желаю вам успехов, процветания!

Да здравствует братская Сербия!