Srpska Zastava

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Tijana Jurić (15) iz Subotice nestala je u noći 26. jula u Bajmoku, a njeno beživotno telo nađeno je, nakon 13 dana potrage, na deponiji u okolini Sombora. Policija je uhapsila ubicu iz Surčina, koji je priznao ubistvo i pokazao mesto na kojem je zakopao telo.

U znak sećanja na Tijanu Jurić, petnaestogodišnju devojčicu koja je nestala i monstruozno ubijena pre pet meseci, otvara se Tijanin portal na adresi Tijana Jurić.

Tijanin portal počeće da radi noćas, 26. decembra 2014. godine u 00:32 h, kada se navršava tačno pet meseci od njenog nestanka i noći u kojoj je stradala. Na portalu se nalazi poruka: Da se nikada ne zaboravi... Da se nikada ne ponovi...!

U početku zamišljen kao Tijanina stranica s njenom biografijom i osnovnim podacima o toku suđenja za njeno ubistvo, na kraju je prerastao u portal sa stranicama i rubrikama koje će pratiti usvajanje tzv. Tijaninog zakona, uvođenje sistema Tijana alert, kao i usvajanje predloga za Tijaninu ulicu u Subotici i Bajmoku. 

Tijanin zakon je zahtev roditelja koji bi promenio dosadašnju odredbu u Zakonu o policiji i jasnom definisanju roka u kome policija mora da pokrene potragu za nestalim licem. Tijaninim zakonom se predviđa da potraga za nestalim detetom počinje odmah po prijavi roditelja a ne da se, kao sada, čeka da protekne 48 sati. U potragu bi se odmah uključile sve raspoložive policijske službe, kao i operativci Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala. 

Postoji i inicijativa da se izgradi memorijalni park na mestu gde je Tijana pronađena, a stranica će služiti kako bi se na njoj objavljivali tekstovi i korisne informacije o prevenciji otimanja ili zloupotrebe dece, kao zaštiti dece na internetu, navode organizatori. 

Ovaj portal poziva na saradnju druge sajtove i organizacije iz Srbije i regiona koji bi mogli da im pomognu u borbi protiv otmica i zlostavljanja. Upozoravaju i pozivaju i medije koji pišu o celom slučaju i toku suđenja da pripaze na način na koji objavljuju informacije o istrazi, kao i fotografije povezane s ubistvom, jer pojedini tekstovi vređaju dostojanstvo pokojne Tijane i njene porodice. Aktivni su i na svom Youtub kanalu, kao i na Facebook stranici i Twett profilu. 

Ja sam Zoran Filipović. I ja sam: Tijana Jurić! Da je ne zaboravimo, pridružimo se, budimo i mi: Tijana Jurić!

Web Hosting