Notice: Undefined offset: 1 in /home/customer/www/erecnik.com/public_html/plugins/system/k2/k2.php on line 702
Mali pingvin - Blok Gallery: Jasmina Redžić Gavrankapetanović
Štampa
Pogodaka: 3665

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Danas je u Blok Gallery ~ Blok 45 ~ održana izložba slika Jasmine Redžić Gavrankapetanović, umetnice iz Sarajeva. Ja sam se odazvao na poziv Jasmine da budem prisutan na njenoj izložbi.

Jasmina Ređić Gavrankapetanović

Rođena u Sarajevu 1980. godine. Živi u Sarajevu. Radi kao viši asistent, Akademija likovnih umjetnosti, Nastavnički odsjek.

Nova prošlost

Uništavanje spomenika nastalih za vrijeme SFRJ, kao i starijih kulturno-historijskih spomenika poput vjerskih i drugih objekata, označilo je početak brisanja fizičkih tragova prošlosti ali i sjećanja na nju. Stvaranjem nove prošlosti, iz historije se isključuju svi oni elementi koji se smatraju nepoželjnim ili koji se konfrontiraju novonastalim kanonima vrijednosti. Uništavanjem ili namjernim zapuštanjem spomenika učesnicima NOB-a stvara se prostor za ovjekovječavanje novih heroja i/ili žrtava.

Problem suočavanja sa recentnom prošlošću tijesno je vezan za kolektivni odnos naspram sječanja na II svjetski rat. Masovni ratni zločini počinjeni u ratu protiv BiH (1992-1995) ponovo su oživjeli traume koje su se smatrale odavno zaboravljenim. Pored toga što sjećanja na zločine počinjene 1941-1945 nisu izblijedila, ona su značajno uticala na oblikovanje našeg odnosa sa zločinima počinjenim prije 20 godina. Iz toga razloga ova serija crteža nastalih u proteklih 12 mjeseci nosi naslov Nova prošlost. Upotreba dokumentarne fotografije, koja se pretežno odnosi na II svjetski rat, ali nije nužno vezana za područje bivše SFRJ, omogućava indirektno propitivanje sadašnjosti. Fragmentiranjem dokumenata iz prošlosti i rekreiranjem cijeline u formi crteža nastoji se ponuditi vremenski i prostorno određen oblik. Pitanje filtriranja pamćenja kroz prizmu novonastalih društveno-političkih uslova nije svojstveno samo Bosni, ipak, ovdje ciklus destrukcije i ponovne rekonstrukcije prošlosti posjeduje specifične oblike.

Oživljavanjem traumetične prošlosti dodatno je usložnjena društvena interpretacija dalje ali i bliže historije. Dovodeći do opasnih granica zloupotrebe osjećanja nova prošlost također reproducira krajnje diskriminatornu hijerarhiju između onih koji imaju pravo na mjesto u novoj historiji i onimh kojima je to pravo trajno oduzeto.

Umetnički savet

Izložbu Jasmine Ređić Gavrankapetanović u Blok Gallery je odobrio umetnički savet u sastavu: Ljubomir Vučinić, Željka Momirov, Vladimir Ristivojević i Marija Radoš.

Lični utisci

Na izložbi sam pričao sa Jasnom o tehnici koju je upotrebila za kreiranje prikazanih slika. Pričali smo o ratnih godinama, obnovi Bosne, zaboravljanju prošlosti i kreiranju nove budućnosti. Ova nesvakidašnja tehnika i tema izložbe mi se svidela. Smatram da sam učešćem na Jasninoj izložbi oplemenio sopstveni život.