Srpska Zastava

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Поводом годишњице бесправног рушења у београдској четврти Савамала, данас је одржан протест: Траговима фантома! у организацији Иницијативе 'Не да(ви)мо Београд' на којој сам био присутан и ја! Протест је симболично отпочео у Херцеговачкој улици, на месту где су у изборној ноћи прошле године порушени објекти у приватном власништву. Окупљенима се најпре обратио социолог Јово Бакић поздрављајући полицајце присутне по службеној дужности, којима је, како је рекао, требало годину дана да дођу овде пошто су добили позив, али да за то нису они криви. 'Нашу земљу је заробила мафија. Ослобађамо нашу земљу од мафије, то је прва дужност коју имамо' поручио је Бакић. 'Одрасла сам уз реченицу учи школу и бежи одавде. Поручују нам да овде никад неће бити боље. Одбијам да одем, али одбијам и да будем јефтина радна снага. И нисам сама у томе', рекла је студенткиња Филозофског факултета Сара Николић.

Организатори су подсетили да годину дана протестују због тога што се на случају Савамале видело како се јавни интерес ставља под приватни и истакли да је 'Београд на води' отимачина и узурпирање ресурса. 'Зато смо се скупили овде данас и зато се упорно скупљамо да покажемо да то неће проћи', рекла је Љуба Славковић из Иницијативе. Након обраћања уследила је шетња: Tраговима фантома! на којој је више од 10000 окупљених грађана кренуло до зграде Владе Србије, где су бацане ролне тоалет папира уз повике 'лопови'. Протест је завршен испред Скупштине Града Београда где су се грађанима обратили представници Иницијативе 'Не да(ви)мо Београд' : 'Вратимо животу у Србији достојанство', поручио је окупљенима Лука Кнежевић-Стрика. Протестну шетњу подржали су студенти који већ више од 20 дана организују протест „Против диктатуре“, представници војног и полицијског синдиката Србије и синдиката 'Независност', 'Подржи РТВ', Локалног фронта из Краљева и други синдикати.

Подсетник: У изборној ноћи пре тачно годину дана, група мушкараца са фантомкама је багерима бесправно срушила објекте у Херцеговачкој улици. Грађане који су присуствовали догађају су легитимисали, лишавали слободе и одузимали им мобилне телефоне. Полиција те ноћи није одговорила на позиве грађана и није изашла на место догађаја. Заштитник грађана је утврдио да је такво наређење стигло 'c врха'. Истрага због рушења до данас није покренута.

Web Hosting