Srpska Zastava

Издавачка кућа Архипелаг основана је 15. маја 2007. године у Београду. Оснивач и главни уредник Архипелага је Гојко Божовић, песник, есејиста и књижевни критичар. Издавачка кућа Архипелаг је активан културни и издавачки пројекат заснован на високим критеријумима у избору књига, стандардима професионалног издаваштва, уређивачки профилисаним библиотекама, као и на интерактивном односу са читаоцима.

Доживљавајући издаваштво најпре као део културе и као наставак и јавно исповедање читалачке страсти, Архипелаг је обликован као издавачка кућа која је на страни својих читалаца како избором књига и избором аутора, тако и јасним опредељењем за врхунске вредности у свакој од библиотека коју објављује. Од самог почетка Архипелаг је дефинисан као издавач који објављује књиге у знаку најузбудљивије маште и најбољег знања. Основни концепт Архипелага јесте да на тржишту проверава своје идеје и да их ту заступа, а да му, при томе, култура даје високе критеријуме и добру меру у свакодневном послу. Избор Архипелага јесте да се, стрпљиво и одговорно, сваког дана уради нешто у свом послу, да књиге буду лепе и препознатљиве, да се читаоцима предлажу најбоље књиге по мери нашег искуства и да се од тих књига и њихових писаца стварају видљиве фигуре друштвених вредности. Издавачка кућа Архипелаг објављује књиге из врхунске савремене књижевности, историографије, политичке теорије, економије, филозофије, психологије и лексикографије. Објављујући књиге из савремене књижевности, настојимо да представимо архипелаг модерне светске литературе, при чему су неки писци у нашем издању први пут објављени на српском језику.Објашњавајући настанак, природу и феномене модерног света, књиге из области историографије, политичке теорије, филозофије, психологије и економије, написане од стране водећих савремених мислилаца, представљају читаоцима Архипелага кључне изазове савременог света. Креативни тим Архипелага настоји да се према свакој књизи у издању ове куће односи као да је у питању острво, свет за себе и догађај за себе, али ради тако да све заједно оне буду део истог Архипелага, део препознатљиве целине.

Верујемо да то читаоци препознају по јасном профилу, по уређивачкој концепцији која, уважавајући највише критеријуме, поштује и писце и читаоце, по професионалним стандардима свих делова издавачког посла – од уређивања до дизајна, од лектуре до коректуре, од обликовања књиге до њеног јавног представљања.